21 iul. 2009

We never learned to live

Vad din ce in ce mai des oameni rai carora li se intampla lucruri bune. Si nu m-ar deranja absolut deloc, daca nu ar exista si acei oameni buni carora li se intampla lucruri rele.
Eu am invatat cand eram mica cu totul altceva. Inainte, dreptatea insemna exact opusul a ceea ce se intampla zilnic, in toate colturile lumii. Trebuie sa recunoastem, ca in ciuda evolutiei tehnologiei, noi devenim din ce in ce mai inapoiati. Desigur, politica ar fi cel mai bun exemplu. Acolo sunt oameni care fura si castiga bani pentru asta, si dincolo, sunt ceilalti, cei care mor de cancer, pentru ca nimeni nu face nimic. Exista primari care nu stiu sa lege doua fraze, si oameni saraci si bolnavi, care scriu, picteaza, sculpteaza, compun adevarate opere de arta. Dar cui ii pasa? Noi nu mai stim sa apreciem adevarata valoare. Daca ar exista un Dumnezeu undeva, probabil el ar fi singurul care ar stii cum. Dar cum sa existe, din moment ce oameni care merg la biserica dimineata, seara se duc la curve? Si cum sa existe, cand dreptatea a disparut de tot?
M-am saturat sa ma intreb de fiecare data cu ce am gresit de mi se intampla atatea porcarii; m-am saturat sa rascolesc undeva, intr-un trecut apropiat sau nu, doar doar sa gasesc o greseala; m-am saturat ca, in momentul in care imi dau seama ca nu exista nici o greseala, sa ma multumesc cu "pentru ca asa trebuie sa se intample".
Am acceptat o data, de doua ori, de zeci de ori. Si ma intreb acum, pentru ce? Nu s-a schimbat nimic, ba mai mult, relele se inmultesc. Si daca "asa trebuie", de ce oamenii omoara oameni? Asa trebuie? Asa este Dumnezeul nostru? Refuz sa cred.
Cat sa mai astept sa se faca dreptate? Cat sa mai astept, ca oamenii care au aceeasi parere ca si mine, sa nu mai astepte? Cine se va ridica primul sa spuna "Pana aici!"? Da, stiu. Suntem prea slabi, prea naivi. Ce greseala.
Ma intreb unde a disparut acea frumoasa legatura dintre oameni, care se numeste "iubire". Acolo intra si respectul, si toleranta, si rabdarea, si generozitatea. D-aia am ales sa-i tratez pe toti la fel, sa ma chinui sa inteleg de ce depasesc pe linie continua, unde se grabesc, poate au o urgenta, toti, in acelasi loc; prefer sa cred asta.
Totusi, cel mai rau ma enerveaza promovarea sexualitatii. Se pare ca dintr-o data, toata planeta este o intreaga masinarie ce functioneaza pe baza obsesiei si perversiunii. Nu mai stim altceva, e revoltator.
Cum sa ne acceptam pe noi insine si sa fim de acord cu tot ce ni se intampla, cand vedem atata nepasare, prefacatorie, oameni din plastic?
Daca singura cale spre fericire e sa iti convina totul si sa nu-ti mai doresti nimic, ar trebui sa ne punem pe invatat, ca sa stim cum sa facem asa ceva.
Ura trebuie sa dispara. Hai sa ne controlam gandurile si starile. Hai sa adoptam o altfel de atitudine. Hai sa ne vindecam de nonsens. Sa alegem pentru noi insine, o viata fara nesimtire.
Poate daca am privi lucrurile dintr-o alta perspectiva, macar pentru o secunda, am intelege cat de mult influenteaza un singur gand, fie el bun sau rau, o stare. Daca am continua sa zambim, nu ar mai ajunge la noi acei monstruleti mici ghidati de pesimism.
Totul s-ar transforma. Defectele ar inceta si adevaratul suflet ar iesi la suprafata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu